de sok gyerek jár oda! Többek között az enyém is. Namármost. Nem egy könnyed kis vállrándítással kísért döntés volt az, hogy szerelmetes magzatom további testi-lelki fejlődését kinek a belátására bízhatom ezentúl heti 5 napon keresztül, napi 8 órában. Mert az ember ugye megfeszül itthon, hogy palántáját legoptimálisabban nevelgesse, kikezdhetetlen védőréteget húzzon a gyerek és a veszélyforrások közzé amik mindenhonnan támadó szándékkal leselkednek, bacik, rozsdás szögek, játszóterek mentén száguldozó autók vagy épp beteges indíttatásból megalkotott rajfilmek formájában... Utóbbiakat ne tévesszük össze az egészséges indíttatásból elkövetett rajzfilmekkel. Tehát, említettem, hogy élete első éveiben nem győzzük óvni gyermekünk testét, lelkét, és persze komoly erőfeszítéseket teszünk mindeközben, hogy féltésünkkel ne nyomjuk el, hanem adjunk teret a kibontakozásának is. Nagy volt tehát az elvárás részünkről az óvoda felé. Hol találok olyan helyet és olyan embert(!!), aki felvállalja, hogy három éves munkámat Áronnal tovább viszi?

A sok-sok szempont között, ami az óvoda kiválasztásában közreműködött, egyet helyeztünk a piramis tetejére: magyarul tanuljon a gyerek. Nincs ebben semmi sovinizmus. De azt gondolom, hogy az ország nyelvét úgyis megtanulja, főként, hogy szórványban nevelkedik. A korai idegennyelv tanulásnál százszor fontosabbnak tartom azt, hogy anyanyelvén helyesen, választékosan fejezze ki magát, gazdag szókinccsel rendelkezzen, ehhez pedig kellenek a versek, dalok, népdalok, mesék, népmesék, körjátékok, egyebek, mindez az anyanyelvén. És kövezzetek meg, de nem kolindákat akarok hallgatni a karácsonyi ünnepélyen...

A fő szempont, melynek nyomán elindultunk óvodavadászatra, nagymértékben leszűkítette az opciós palettát. Kiiktattunk pár óvodát a fizikai elhelyezkedése miatt, néhányat objektív, egyet-kettőt szubjektív okokból. És maradt egy. Ott van most Áron. És most indulok is érte, mert hamarosan ébred. Már ha aludt egyáltalán.

De az ovira hamarosan visszatérek. És Áronra is. És mindarra ami apró izgőmozó csilingelőkacagós életének meghatározó része.

zsibi

 

 

2 komment

Címkék: óvoda

A bejegyzés trackback címe:

https://aron.blog.hu/api/trackback/id/tr652416194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kismaruszja 2010.11.03. 07:17:20

Örülünk az újabb hírnek rólatok! És igen, nehéz ovit (is) választani. Remélem, jól választottatok. Nálunk nem volt túl sok lehetőség, főleg, hogy figyelembe kellett venni, hogy van egy kistesó, akivel el kell járni Botiért. Ráadásul körzetesítve van az egész.
Várjuk a továbbiakat :)
puszi:
Marcsi

Zsibrák 2010.11.03. 19:43:55

@Kismaruszja: Marcsika, olvaslak benneteket és nagyjából hasonlóak a problémák itt is. Itt is körzetesítve van, csakhogy a gyereknek alkotmányos joga az anyanyelvén tanulni, ezért mi szabadabban mozgunk. Értsd, autózunk 40 percet az oviba... :)
puszi,
bea
süti beállítások módosítása