Kíváncsi vagyok a véleményetekre. A napokban, a közelgő ünnepek kapcsán, két különböző lapban olvasható volt egy-egy interjú, mindkettő témája a téli ünnepekkel kapcsolatos mítoszok. Az első beszélgetés alanya egy óvónő, aki szerint nem szabad hazudni a gyereknek, következésképp az ő gyerekei tudják azt, hogy Mikulás nem létezik. A második cikkben egy szintén pedagógus arról beszélt, hogy milyen káros megtéveszteni a gyereket ezekkel a mesékkel, mert egyrészt megtanítjuk hazudni (!!!???), másrészt, amikor rájön, hogy a mese nem igaz, csalódik. Nagyjából ez lenne a két pedagógiai vélemény.
Nekem meggyőződésem, hogy Mikulásra, Angyalkára, Jézuskára igenis szükség van. A gyermekkor egyik kiváltsága hinni, várni, készülni, izgulni. Olyan ajándék ez szerintem, ami gazdagít, feltölt és elvarázsol. Nemcsak gyereket, hanem a szülőt is. Jó lehet nézni a gyereked csillogó szemeit, pirosló kicsi arcát, amint a Mikulásjárást várja.
Nekem még várni kell addig két-három évet, amíg Áron is izgatottan készül majd. Kivárom.
Hozzánk eljön majd a Mikulás.
Érdekelne, hogy nálatok mi a szokás.

Üdv,
ÁronAnyu

A bejegyzés trackback címe:

https://aron.blog.hu/api/trackback/id/tr49227459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2007.11.14. 10:33:10

Kedves Áron Anyu!
Mi még nem tudom milyen formában oldjuk ezt meg, de egy biztos. Szakvélemények ide vagy oda, én még egyetlen olyan gyerekkel sem találkoztam, akinek traumát okozott volna a felfedezés, hogy nincs Mikulás. Sőt! Mindenki élvezettel gondol vissza azokra az időkre, amikor még hitt a nagy, fehér szakállas apóka létezésében.

Rossel Olivér · http://rosseloliver.blogspot.com/ 2007.11.14. 11:08:04

Szia Áron!
Boti Baba a közös ismerősünk, ott bukkantam rád, és azt gondoltuk anyával, hogy benézünk hozzád, és ha itt vagyunk, akkor már valami kis üzenetet is küldünk. Igazán nagy baba vagy már, és mekkorák a szemeid, anya le van döbbenve.
A Mikuláson meg ne agyaljon anyukád olyan sokat, ezek hozzá tartoznak a világ megismeréséhez, és nem egyik napról a másikra jön a felismerés, hanem egy folyamat. Amit nagyon szépen lehet minden gyermeknél irányítgatni. Anyukámnak 3 kisebb testvére van, a legkisebb most 8 éves, és épp a folyamat közepén tart. A Mikulás,a Nyuszi, a Jézuska minden évben alig várt vendégek, de már tudja, hogy anyáék segítenek mindegyiküknek, és már ő is készít itthon mindenkinek ajándékot, hogy ő is segíthessen a kedves látogatóknak. Szóval amíg álmodni szeret, addig had álmodozzon a gyermek, a kopár valóság még bőven ráér.
Üdv neketek, Olivér, és Anyukája

Boti · http://botibaba.blogspot.com 2007.11.14. 13:10:27

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Fontos egy kisgyerek számára az ünnepi várakozás. És ez a szülők lelkének is csak jót tesz, akik már elfelejtették ezt a varázst. Így most újra átélhetik gyermekük ragyogó szemein keresztül :)
Marcsi, Boti anyukája

TomiBeniAnyája 2007.11.14. 13:41:39

Nálunk a szomszéd kisfiú 10 éves,és neki a suliban már pedzegették ugye,hogy Miku nincs,de még ennek ellenére is husz benne. Ez a gyerekkor velejárója,sztem sem szabad azoktól az érzésektől megfosztani a gyerekeket,amikről irtál Bea! Ha majd rájön,hogy nincs,akkor elkönyvelhetjük,hogy felnőtt,de addig élvezzük,azt ami a Mikulással,Jézuskával jár:)
Ja,és nekünk házhoz jövő Mikunk van,volt tavaly és előtte is. Kicsit féltek tőle a gyerkőcök,de amikor kiborult az ajándékos zsák,már nem azzal foglalkoztak...
Most,hogy Tomi nagyfiú,és okosodik,inkább attól tartunk,nehogy felismerje a Mikut:):) De még van 3 hetünk kisütni,mi legyen.
Pusza nektek

Rossel Olivér anyukája · http://rosseloliver.blogspot.com/ 2007.11.14. 14:10:12

Kicsi koromban hozzánk is jött a Mikulás, rettenetesen féltem tőle, és megkönnyebbülés volt felisremni:), mert egészen addig nem értettem, apáék miért engedtek be egy idegent:). És talán ez volt az első pont, amikor kis fejemben elkezdett derengeni, hogy nem is fontos annyira hogy a mikulás lappföldröl jöjjön, hanem hogy ünneppé tegye a napot. Nálam, és a tesőimnál sem volt éles határa a van/ nincs mikulás korszaknak. Talán ez annak is köszönhető, hogy volt meglepetés, de volt közös készülődés, és saját feladata is mindegyik gyereknek. Az adventi koszorú vallásosságtól függetleneül egy nagyon jól használható dolog erre a céra, csak javasolni tudom mindenkinek. A házhoz jövő mikulás meg minden gyerek életében örök emlék. Szóval lelkes készülődést mindenkinek, de ne görcsöljetek semmin, ha baki csúszik a dologba, a gyerek elképesztő magyarázatokkal tud előállni, hogy miért a Petibácsi volt a mikulás most:), és az ilyen aranyköpésektől meg a szülő számár lesz örök emlék.

Lillus anyuja · http://www.kicsililla.freeblog.hu 2007.11.15. 05:36:22

Szia Áron!
Nálunk biztosan lesz Mikulás és Jézuska is. És nem csak azért, mert szokás. Hanem mert minkettőnkek hatalmas élmény visszaemlékezni, hogy gyermekkorban milyen jó volt énekelve várni a Mikulást vagy belépni a szobába, ahol a feldíszített karácsonyfa várt. Mellesleg nálunk vallási értéke van az ünnepnek elsősorban. Lehet, hogy még kicsi Lillus, de már most készülünk együtt: énekelünk karácsonyi dalokat, meg pl. most angyalkákat készítek a fára és mindig mondom neki, mit csinálok. Szeretném, ha gyermekkora meghatározó élménye lenne az együtt készülődés, az együtt várakozás... :) És ha később majd ráeszmél, hogy nem a Mikulás vagy a Jézuska hozza személyesen az ajándékot, akkor is boldogan fog visszagondolni ezekre! :) Szerintünk. :)
Puszi, Lillus anyuja

RKriszta 2007.12.08. 17:15:30

Kedves Áron!
Nagyon örülök, hogy eljutott hozzád a Mikulás. Képzeld, hozzánk már 10 éve jár, illetve Amandához. Még mindig nagyon örül neki és bár szerintem már tökéletesen tisztában van azzal, hogy a Mikulásnak már nincs ideje eljönni egy ekkora nagylányhoz, mégis olyan jó játék ez!! De Hozzád még évekig biztosan az igazi Mikulás fog majd járni, aki sok-sok szépséges ajándékkal lep meg Téged azért, mert ilyen kis aranyos vagy.
süti beállítások módosítása